Letkujen käyttö

Letkublogi | Letkujen käyttö

Letku on taipuisa putki, jossa on reikä


Letkuja on oikeasti monenlaisia ja ne mielletäänkin hyvin usein olevan sellaista mustaa taipuisaa putkea. Toinen hyvin yleinen mielikuva on se vihreä letku hässäkkä omakotitalon seinällä, josta kasteluvesi ei tule läpi millään ilveellä.

Menemättä kuitenkaan vielä tässä vaiheessa yhtään syvällisemmin eri letkumateriaaleihin. Letkut voidaan karkeasti jakaa kumiletkuihin ja muoviletkuihin käyttötarkoituksensa mukaan. Yleisempiä kumiletkuja on varmasti NBR-letkut eli öljy- polttoaineletkut. Aina tankatessa huoltoasemilla käytämme siis Nitriilikumista (NBR) polttoaineletkua. Tässä kohtaa on syytä myös kiinnittää huomiota siihen että, välttämättä kaikki NBR kumilaadut ei välttämättä kestä nykyisiä Bio- bensoja ja siksi onkin hyvä tarkistaa letkun kemiallinen kestävyys. Toinen hyvin yleisesti käytössä oleva letku materiaali on EPDM-letkut, joita käytetään lähinnä kuumalle vedelle ja kemikaaleille. Ohjesääntönä voi pitää että, näitä ei tulisi sekoittaa keskenään. Eli EPDM-letku ei sovellu hiilivedyille eikä NBR-letku sovellu oikein kuumalle vedelle ja kemikaaleille.

Muoviletkuista tulee eittämättä mieleen kudosvahvistettu puutarhaletku, jota hyvin yleisesti käytetään kasteluletkuna puutarhoissa. PVC-letkua käytämme päivittäin, kun käymme esimerkiksi suihkussa, toki sillä on paljon muitakin käyttökohteita teollisuudessa.

Yhteen mielenkiintoisen letku asiaan on tullut törmättyä viime aikoina. On nimittäin paljujen kamiinan letkut, jotka muuten hyvin usein toimitetaan aivan liian lyhyinä. Mikä siis rajoittaa itse kamiinan asennusta. Palju on helppo asentaa tasaiselle pihalle mutta, kun tulee korkeus eroja tai tulipesä halutaan eri suuntaan, niin tarvitaan pitempiä letkuja. Tästä päästään itse letkuun paljuissa. Tässä kohtaan on ihan pakko todeta paljuissa olevan todella kirjavasti letkuja käytössä. On mm. PVC, NBR ja EPDM letkua käytössä milloin mitäkin. Letkun valintaa on ohjannut hinta ja saatavuus. Ei niinkään soveltuvuus. Kertaakaan en ole törmännyt elintarvikelaatuiseen letkuun paljuissa. Mikä siis tuntuu vähän hassulta, kun tarkemmin miettii. Mehän kuitenkin lillutaan paljuissa. Elintarvikelaatuisuus letkussa tarkoittaa mm. sitä että, letku materiaali ei ylläpidä mikrobikasvustoa. Eikä letkusta irtoa hajua eikä makua. Elintarvikelaatuinenletku on myös hyvin merkattu letkun ulkokuoreen. Hinnaltaan elintarvikelaatuinen letku on muutaman euron arvokkaampi kuin ns. perusletku.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *