Elintarvikeletkut ja -liittimet

Elintarvikeletkut ja -liittimet

Elintarviketeollisuudessa käytettäviltä letkuilta vaaditaan paljon. Oikean tyyppinen letku oikeassa paikassa on sekä turvallinen käyttää, että kestävä. Kaikki letkut eivät ole automaattisesti elintarvikelaatuisia.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että letkussa voi huonoimmillaan kasvaa bakteereita. Nyrkkisääntö tälle voisi olla, jos letkun materiaali tuoksuu jollekin, niin se ei ole elintarvikelaatuinen. Jos letku tuoksuu/haisee, niin silloin siitä myös irtoaa makua siirrettävän materiaalin mukana. Ulkoisesti elintarvikelaatuisen kumiletkun tunnistaa valkoisesta butyyli-sisäkumista ja sinisestä ulkoletkusta. Toki värivaihtoehtoja voi olla muitakin, mutta tämä tuntuu olevan kohtuu vakiintunut käytäntö meillä Suomessa.

Elintarvikeletkujen hyväksynnät

Letkujen valmistajat hakevat elintarvikekelpoisuushyväksynnät valmistamilleen letkuille. Näistä yleisin ja tunnetuin on FDA = (Food and Drug Administration), eli Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto. Kyseinen virasto laatii säädökset Yhdysvaltojen markkinoille tarkoitetuille tuotteille. Meillä on myös omat säädökset Euroopassa, mutta ilmeisesti USA:n FDA vaatimukset tuontituotteille ovat sen verran vaativat, että FDA:sta on tullut vakiintunut letkumerkintä. FDA on siis hyvin yleisesti tunnettu hyväksyntä letkuissa elintarvike- ja lääketeollisuudessa.

Elintarvikeletkujen käyttö

Elintarvikeletkun valinnassa on tärkeää tietää siirrettävä aine, sekä siirrettävän aineen lämpötila. Esimerkiksi korkea lämpötila tuo letkulle erityisvaatimuksia. Siirrettävän aineen paine ja letkun pituus vaikuttavat myös letkun valintaan. Toki myös itse letkun käyttö vaikuttaa: tuleeko letkuun liikettä, tai joudutaanko letkua irrottamaan ja kytkemään useasti? Tärkeää on myös ottaa huomioon letkujen puhdistus käytön jälkeen, eli minkälaisilla pesuaineilla ja kemikaaleilla elintarvikelinjat pestään käytön jälkeen? Pesuvesien käyttöpaine voi olla myös eri, kuin itse siirrettävän aineen paine.


Tutustu itse tai anna meidän auttaa

Letkujen oikealla valinnalla voidaan vaikuttaa merkittävästi letkun käyttöikään. Me autamme sinua löytämään käyttötarpeisiinne sopivat, standardit täyttävät letkut. Voit tutustua alta tuotteisiimme tai voit halutessasi jättää meille yhteydenottopynnön täällä.